fbpx
 

Конференција по повод
Меѓународниот ден за еднакви плати

РОДОВА ЕДНАКВОСТ НА РАБОТНОТO МЕСТО

2 октомври, 2023 - Double Tree by Hilton Skopje

Конференцијата „Родова еднаквост на работното место“ има цел да поттикне дискусија помеѓу компаниите и пошироката јавност, преку која ќе ги адресира причините за сѐ уште високата нееднаквост на работното место, јазот во платите помеѓу жените и мажите и дискриминацијата во професионалната работна средина.

Преостанато време:
дена
часа
минути
секунди
КОНФЕРЕНЦИЈА ПО ПОВОД МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА ЕДНАКВИ ПЛАТИ

ЗА ШТО ЌЕ ЗБОРУВАМЕ...

#1 СЕСИЈА

МЕРКИ И ПРЕПОРАКИ КОИ ГО МЕНУВААТ ОПШТЕСТВОТО

#2 СЕСИЈА

„ДА СЕ БИДЕ ВИДЕН И СЛУШНАТ” – МЕЃУНАРОДНИ КОМПАНИИ СО ЛОКАЛНИ ПРИМЕРИ

#3 СЕСИЈА

ИНСПИРАЦИЈА ОД СЕКОЈДНЕВНИОТ ЖИВОТ

АГЕНДА

09:00 - 09:30 Регистрација и кафе за добредојде
09:30 - 09:35 Официјално отворање на конференцијата
Нина Ангеловска - претседателка, Алијанса за родова еднаквост на работното место - ГЕА
09:35 - 09:50 Почесни обраќања
- Г-а Елизабета Ѓоргиевска - сопруга на Претседателот на Република Северна Македонија
- Г-а Џери Дајбл - Директорка на УСАИД во Република Северна Македонија
СЕСИЈА #1 МЕРКИ И ПРЕПОРАКИ КОИ ГО МЕНУВААТ ОПШТЕСТВОТО
09:50 - 10:30 Панел дискусија: Креирање политики и мерки кои поддржуваат родова еднаквост на работно место во С. Македонија
- Јованка Тренчевска - министерка, Министерство за труд и социјална политика
- Кристина Хаџи-Василева - извршна директорка, Консалтинг за стратешки развој

Модераторка: Никица Мојсоска Блажевски - главна извршна директорка, Македонија 2025
СЕСИЈА #2 „ДА СЕ БИДЕ ВИДЕН И СЛУШНАТ” - МЕЃУНАРОДНИ КОМПАНИИ СО ЛОКАЛНИ ПРИМЕРИ
10:30 - 11:15 Панел дискусија: Најдобри практики за човечки ресурси што позитивно влијаат на родовата еднаквост на работно место
- Елена Наумова - директорка на правен сектор, Еуроинс
- Александра Ивановска - директорка на Рош Македонија
- Татјана Бојковска - CFA, CAIA – членка на управен одбор на Сава Пензиско
- Мелита Гугуловска - главна извршна директорка на Сава осигурување

Модератор: Борче Треновски, професор, Економски факултет - Скопје
11:15 - 11:35 Кафе пауза
11:35 - 11:55 Клучно обраќање: Како да се обезбеди родова рамнотежа при избор на вистинските луѓе за вистинските места?
- Ивана Дојчиновска Стојановиќ, членка на управен одбор на Македонска асоцијација за човечки ресурси
11:55 - 12:15 Клучно обраќање: Како да ја зголемите вашата цена на пазарот на трудот?
- Емил Крстановски - национален координатор на Меѓународна организација на трудот
СЕСИЈА #3 ИНСПИРАЦИЈА ОД СЕКОЈДНЕВНИОТ ЖИВОТ
12:15 - 13:00 Панел дискусија: Позади секој успешен бизнис, стои добро балансиран женско-машки тим
- Лидија Вучидолова Богоевска - извршна директорка и членка на управен одбор, Casys
- Марија Томеска - претседателка на управен одбор, Еуролинк
- Василка Салевска - Трајкова - менаџерка за екстерни прашања, Филип Морис Тутунски Комбинат Прилеп
- Елена Димовска - раководителка на оддел за корпоративни комуникации, А1 Македонија

Модераторка: Ана Зафирова - Фриленсер новинар за редакцијата на Дојче веле и консултант за медиумска писменост, реторика, јавен настап и видео раскажување
13:00 - 13:15 Разговор на тема: Културата и свесноста за родова еднаквост во компаниите како клучни играчи за подобро работно место
- Марија Тодоровска - директорка на Сектор за луѓе и култура во Пивара Скопје

Модераторка: Моника Ризовска Таневска - амбасадорка на Women in Tech, ко-основачка на Ways2help
13:15 - 13:25 Квиз со награди и официјално затворање на конференцијата
Од 13:25 КОКТЕЛ И ВМРЕЖУВАЊЕ

ГОВОРНИЦИ

НА КОНФЕРЕНЦИЈАТА ќе учествуваат говорници од домашни и меѓународни компании, развојни организации и инситуции, кои ќе дискутираат за новите трендови во женското претприемништво, програмите за економско јакнење на жените, како и можностите за вмрежување преку размена на искуства и практики.
20230920_140122
Г-а Елизабета Ѓоргиевска
Сопруга на Претседателот на Република Северна Македонија
n-macedonia-cr-jeri-dible

Воведно обраќање

Џери Дајбл
Директорка на УСАИД во Северна Македонија
6
Јована Тренчевска
Министерка за труд и социјална политика
7
Nina Angelovska
Претседателка на АЕТМ и ГЕА
5
Кристина Хаџи-Василева
Извршна директорка на Консалтинг за Стратешки Развој
8
Marija Tomeska
Претседателка на управниот одбор на Еуролинк осигурување
12
Лидија Вучидолова Богоевска
Извршна директорка и членка на управен одбор на Касис
Marija T
Марија Тодоровска
Директорка на Сектор Луѓе и Култура во Пивара Скопје АД
3
Емил Крстановски
ILO Coordinator for North Macedonia
Elena Ristovska
Елена Димовска
Раководителка на оддел за корпоративни комуникации, А1 Македонија
2
Александра Ивановска
Извршна директорка на Рош Македонија
13
Никица Мојсоска Блажевски
Извршна директорка на Македонија 2025
9
Татјана Бојковска
CFA, CAIA – Членка на управен одбор на Сава Пензиско
viber_image_2023-09-20_09-47-03-737
Борче Треновски
Професор на Економски Факултет - Скопје
Melita
Мелита Гугуловска
Главна извршна директорка на Сава Осигурување
4
Ивана Дојчиновска Стојановиќ
Членка на управен одбор на Македонска асоцијација за човечки ресурси
elena naumova
Елена Наумова
Директорка на правен сектор во Евроинс
11
Моника Ризовска
Aмбасадорка на Women in Tech, ко-основачка на Ways2help
Vase slika
Василка Салевска - Трајкова
Менаџерка за екстерни прашања во Филип Морис Тутунски Комбинат Прилеп
VIK_7057
Ана Зафирова
Фриленсер новинар за редакцијата на Дојче веле и консултант за медиумска писменост, реторика, јавен настап и видео раскажување
ПАРТНЕРИ НА АЛИЈАНСА ЗА РОДОВА ЕДНАКВОСТ
Конференцијата се организира со поддршка на Консалтинг за стратешки развој во ракми на проектот на УСАИД „Активност за јакнење на деловниот екосистем”