fbpx
 

ГЕА ГОДИШНИ КОНФЕРЕНЦИИ

ПО ПОВОД МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА ЕДНАКВИ ПЛАТИ

Септември / Октомври

КОНФЕРЕНЦИЈА 2022

307691268_158731300134996_2251145034192909563_n

По повод Меѓународниот ден за еднакви плати – 18 септември, во претседателската вила Водно се одржа Конференција за родова еднаквост на работното место, под покровителство на Првата дама на Република Северна Македонија, г-ѓа Елизабета Ѓорѓиевска и во организација на Алијансата за родова еднаквост – ГЕА и Центарот за управување со промени – CUP.

 

Целта на конференцијата беше да се презентира фактичката состојба поврзана со родовата еднаквост на работното место во нашата земја и активностите што ги преземаат владата и граѓанското општество на оваа тема, како и да се инспирираат и мотивираат повеќе компании да почнат да размислуваат во насока на креирање програми за родова еднаквост на работното место, преку дискусија и презентација на позитивни примери од приватниот сектор.

КОНФЕРЕНЦИЈА 2023

Play Video

По успехот на претходно организираната конференција, Алијансата ја продолжи традицијата и ја организира втората годишна конференција „Родова еднаквост на работното место“ по повод Меѓународниот ден на еднаква плата, на 02.10.2023 година во хотелот DoubleTree by Hilton во Скопје. . Конференцијата беше организирана со поддршка на проектот „Активност за зајакнување на деловниот екосистем“, финансиран од УСАИД, а имплементиран од Консалтинг за стратешки развој (КСР).

 

Преку 3 панел дискусии, 2 клучни обраќања и еден fireside chat, повеќе од 20 претставници од бизнис секторот ги споделија своите искуства, позитивни примери и најдобри практики за постигнување родова еднаквост на работното место со повеќе од 100 учесници, и сите дојдоа до еден заклучок – родовата рамнотежа во компаниите и можноста сите вработени подеднакво да придонесат ги прави економиите подинамични, посилни и поотпорни.

КОНФЕРЕНЦИЈА ПО ПОВОД МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН ЗА ЕДНАКВИ ПЛАТИ

ЗА ШТО СЕ ЗБОРУВАШЕ...

#1 СЕСИЈА

МЕРКИ И ПРЕПОРАКИ КОИ ГО МЕНУВААТ ОПШТЕСТВОТО

#2 СЕСИЈА

„ДА СЕ БИДЕ ВИДЕН И СЛУШНАТ” – МЕЃУНАРОДНИ КОМПАНИИ СО ЛОКАЛНИ ПРИМЕРИ

#3 СЕСИЈА

ИНСПИРАЦИЈА ОД СЕКОЈДНЕВНИОТ ЖИВОТ

МИНАТИ ГОВОРНИЦИ

НА КОНФЕРЕНЦИЈАТА УЧЕСТВУВАА говорници од домашни и меѓународни компании, развојни организации и инситуции, кои дискутираа за новите трендови во женското претприемништво, програмите за економско јакнење на жените, како и можностите за вмрежување преку размена на искуства и практикИ
20230920_140122
Г-а Елизабета Ѓоргиевска
Сопруга на Претседателот на Република Северна Македонија
n-macedonia-cr-jeri-dible

Воведно обраќање

Џери Дајбл
Директорка на УСАИД во Северна Македонија
6
Јована Тренчевска
Министерка за труд и социјална политика
7
Нина Ангеловска
Претседателка на АЕТМ и ГЕА
5
Кристина Хаџи-Василева
Извршна директорка на Консалтинг за Стратешки Развој
8
Марија Томеска
Претседателка на управниот одбор на Еуролинк осигурување
12
Лидија Вучидолова Богоевска
Извршна директорка и членка на управен одбор на Касис
Marija T
Марија Тодоровска
Директорка на Сектор Луѓе и Култура во Пивара Скопје АД
3
Емил Крстановски
Национален координатор во Меѓународната организација на трудот
Elena Ristovska
Елена Димовска
Раководителка на оддел за корпоративни комуникации, А1 Македонија
2
Александра Ивановска
Извршна директорка на Рош Македонија
13
Никица Мојсоска Блажевски
Извршна директорка на Македонија 2025
9
Татјана Бојковска
CFA, CAIA – Членка на управен одбор на Сава Пензиско
viber_image_2023-09-20_09-47-03-737
Борче Треновски
Професор на Економски Факултет - Скопје
Melita
Мелита Гугуловска
Главна извршна директорка на Сава Осигурување
4
Ивана Дојчиновска Стојановиќ
Членка на управен одбор на Македонска асоцијација за човечки ресурси
elena naumova
Елена Наумова
Директорка на правен сектор во Евроинс
11
Моника Ризовска
Aмбасадорка на Women in Tech, ко-основачка на Ways2help
Vase slika
Василка Салевска - Трајкова
Менаџерка за екстерни прашања во Филип Морис Тутунски Комбинат Прилеп
VIK_7057
Ана Зафирова
Фриленсер новинар за редакцијата на Дојче веле и консултант за медиумска писменост, реторика, јавен настап и видео раскажување
МИНАТОГОДИШНИ ПАРТНЕРИ НА АЛИЈАНСА ЗА РОДОВА ЕДНАКВОСТ
Конференцијата се организира со поддршка на Консалтинг за стратешки развој во ракми на проектот на УСАИД „Активност за јакнење на деловниот екосистем”