fbpx

Ефект на ‘’Стаклен таван’’ – Предизвиците со кои што се соочуваат жените кои напредуваат до врвни лидерски позиции

Што всушност е ,,Стаклен таван''

Терминот „Стаклен таван’’ се однесува на метафорична невидлива бариера која спречува одредени поединци да бидат промовирани на менаџерски и извршни позиции во една организација или индустрија. 

 

Фразата вообичаено се користи за опишување на тешкотиите со кои се соочуваат жените и малцинствата кога се обидуваат да преминат на повисоки улоги во корпоративната хиерархија во која доминираат мажи.

 

 

Мерилин Лоден првпат го споменала терминот „стаклен таван“ додека зборувала како панелист на Женската изложба во Њујорк во 1978 година. Како единствената жена со функција извршен директор, Лоден била поканета да разговара за тоа како жените се виновни за бариерите што ги спречуваат да напредуваат во нивните кариери. Наместо тоа, таа зборувала за подлабоки, игнорирани прашања кои историски ги спречуваат жените да заземаат позиции на авторитет: т.н. “стаклен таван”.

 

Овој концепт подоцна бил популаризиран во написот на Wall Street Journal од 1986 година во кој се дискутирало за корпоративната хиерархија и како невидливите бариери ги спречуваат жените да напредуваат во нивните кариери над одредено ниво.

 

Според Светскиот Економски форум , во 2023 година, во само 21.3% од компаниите во С. Македонија имало жени во врвниот менаџмент. 

Дали ова значи дека и во Макеоднија жените се соочуваат со овој ефект?

 
Кои фактори придонесуваат за стаклениот таван?

 

Различни фактори придонесуваат за стаклениот таван за жените, вклучувајќи лични, организациски, општествени и демографски фактори. Индивидуалните актери, на пример, рамнотежата помеѓу семејството и работата, самоперцепцијата, способноста за работа и подготвеноста за извршување на задачите, влијаат на развојот на кариерата. 

 

Организациските фактори ги вклучуваат политиките на организацијата, културата и перцепцијата на менаџерскиот тим за напредување во кариерата на жените. Неподготвеноста на организациите да инвестираат во жени вработени произлегува од перцепцијата дека тие може да се откажат. Исто така, верувањата, традициите и стереотипите влијаат на развојот на кариерата.

 

Примери за ,,Стаклен таван’’
 

Стаклениот таван ги дискриминира луѓето на многу начини. Можеби ќе го доживеете поинаку од некој друг во вашата компанија / организација, но еве неколку примери на т.н. стаклен таван:

 

   • Негирање на можноста за вашето унапредување на менаџерска позиција затоа што сте бремени или сакате да основате семејство

   • Исклученост од важни состаноци на извршното тело за донесување одлуки

   • Дефицит на соодветни ресурси и алатки за да успеете во вашата работа

   • Нагла прераспределба на различни проекти, така што машките соработници имаат подобри можности
   • Исклученост од работилници за обука за лидерство или настани за вмрежување

   
  „Кршење на Стаклениот таван’’ и промовирање на родова еднаквост
   

  „Кршењето на стаклениот таван“ се однесува на надминување на бариерите кои ги спречуваат жените и малцинствата да се движат нагоре по корпоративната скала за да заземат менаџерски и извршни позиции.

   

  Овој термин може да вклучи и отстранување на бариерите што ги спречуваат другите да преминат на улоги на повисоко ниво. Може да го „скршите стаклениот таван“ за да напредувате во вашата кариера или да им помогнете на другите кои се соочуваат со слични борби да го скршат стаклениот таван и да доживеат развој на кариерата.

   

  Неколку стратегии за тоа како да го скршите ‘’Стаклениот таван’’ и да се искачите на врвот

   

  Самозастапување: Верувајте во своите способности и активно промовирајте ги вашите достигнувања и аспирации. Не плашете се да ги изразите вашите цели во кариерата и да барате можности за напредување.

   

  Менторство: Најдете ментор, по можност некој кој успешно го поминал патот до врвот. Нивните насоки и совети можат да бидат непроценливи.

   

  Континуирано учење: Бидете во тек со трендовите во индустријата која работите, развивајте нови вештини и стремете се кон дополнителни квалификации.

   

  Вмрежување: Изградете силна професионална мрежа. Поврзете се со врсниците, колегите и индустриските лидери кои можат да обезбедат поддршка, совети и можности.

   

  Доверба: Негувајте самодоверба и не дозволувајте сомнежот во себе да ве кочи. Верувајте во вашите способности и не плашете се да се соочите со нови предизвици.

   

  Стратегиско преземање ризик: Прифатете ги пресметаните ризици во вашата кариера. Барајте улоги или проекти кои би можеле да ве истуркаат од вашата комфорна зона, обезбедувајќи можности за раст.

   

  Рамнотежа помеѓу работата и животот: Одржувајте здрава рамнотежа помеѓу работата и животот за да спречите исцрпеност и да го задржите квалитетниот инпут во вашата кариера.

   

  Видливост: Објавете ги вашите достигнувања познати во вашата организација. Размислете за јавно говорење, мисловно лидерство и придонес во проекти кои ја зголемуваат вашата видливост.

   

  Извори:

  The Glass Ceiling: Definition, History and Examples | Built In

  Breaking the Glass Ceiling at Work and Unleashing Your Potential (betterup.com)

  Glass Ceiling its causes and Types | Human Resource Management (pakistanihr.blogspot.co

  За ГЕА

  Алијансата за родова еднаквост се залага за инклузивна култура, еднаквост и отклучување на моќната синергија помеѓу дигитализацијата, е-трговијата и жените.

  Можеби ќе ве интересира...

  Следете нѐ

  Нашата последна кампања...