fbpx

„Дигиталниот свет има далеку поголем потенцијал од традиционалниот да биде поеднаков и да понуди еднакви права и можности за сите. Недоволната застапеност на жените претставува загуба за бизнисите, економиите и општествата. Алијансата за родова еднаквост се стреми за промоција за еднакви можности, еднаква застапеност и еднакво валоризирање на трудот на работното место.“
Нина Ангеловска
Претседател

НАШИ КАМПАЊИ

ДАЈ МУ НЕГО 800, А НА НЕА 600...

Свесно или несвесно, понекогаш самите ги затвораме вратите кои ни е важно да останат отворени - за оние кои ни значат, за генерациите кои доаѓаат, за подобро и поправедно утре.

ГИ СОБИРА ЛИ ВО САКСИЈАТА?

Ги собира ли во саксијата за 8-ми Март сите неправди и нееднаквости на родова основа кои се случуваат на работното место низ цела година? Со меѓусебна поддршка да ја искорениме неправдата, за да процути рамноправноста.

ТРИТЕ ГЛАВНИ ПИЛАРИ НА ГЕА

EДНАКВА ЗАСТАПЕНОСТ

НА СИТЕ НИВОА И ПОЗИЦИИ

ЕДНАКВА ПЛАТА

ЗА ИСТА РАБОТА

ЕДНАКВИ МОЖНОСТИ

ЗА НАПРЕДОК ВО КОМПАНИИТЕ

ЗАЛОЖБИТЕ ЗА РОДОВА ЕДНАКВОСТ НА НАШИТЕ ПАРТНЕРИ

Преку овие видеа, дознајте зошто е важна родовата еднаквост во компаниите и што нашите партнери имаат да кажат на оваа тема…

Вања Манова

Регионален директор за С.Македонија, Бугарија, Косово и Албанија 

М-р Филомена Пљаковска Аспрoвска

Главен Извршен Директор и Претседател на Управен Одбор

Марија Томеска

Претседател на управен одбор 

Тимот на ПМТКМ

Филип Морис Тутунски Комбинат Прилеп

 

Тимот на А1 Македонија

Разбивање на статистика за родова нееднаквост

Горан Сладич

Генерален директор

ЕДНАКВОСТ НАСЕКАДЕ

ГЕА е дел од Commitment Makers на Generation Equality Forum Action коалициите: Technology and Innovation for Gender Equality и Feminist Movements & Leadership.

Generation Equality Forum Action коалициите се фокусирани на најкритичните области во родовата еднаквост за да се постигнат конкретни промени за жените и девојките ширум светот и да се забрза конкретниот напредок кон Sustainable Development Goals (SDGs).

ПАРТНЕРИ И ПОДДРЖУВАЧИ

Компаниите можат да преземат водечка улога во овој значаен процес. GEA е формирана со поддршката од Мastercard, Eurolink и Casys како главни партнери и A1 Македонија како партнер, а е отворена за сите кои сакаат да се вклучат, да ја поддржат нашата работа и да придонесат. 

ГЛАВНИ ПАРТНЕРИ

ПАРТНЕРИ

ПОДДРЖУВАЧИ

СОВЕТ НА ГЕА

nina-angelovska
Д-р Нина Ангеловска
Претседател на АЕТМ и ГЕА, UNCTAD eTrade4Women Advocate
filomena (1)
М-р Филомена Пљаковска Аспорвска
Главен Извршен Директор и Претседател на Управен Одбор на КаСис Ад
marija-tomevska
М-р Марија Томеска
Претседател на Управниот одбор на Еуролинк осигурување
emil-krstanovski
М-р Емил Крстановски
Национален координатор во Меѓународната организација на трудот
nikica-mojsovska
Проф. Д-р Никица Мојсоска Блажевски
Главен Извршен Директор на Македонија 2025
andzelka-peevska
Ангелка Пеева Лауренчиќ
Директор на ImagePR
borce-trenoski
Проф. Д-р Борче Треновски
Професор на Економски факултет - Скопје, УКИМ
СЛЕДЕТЕ Нѐ на социјални медиуми

БИДЕТЕ ВО ТЕК СО РАБОТАТА НА ГЕА

РОДОВА ЕДНАКВОСТ ВО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

СТАПКА НА ВРАБОТЕНОСТ

Стапката на вработеност во С.Македонија за мажите е 56.6%, а за жените 38.1%

РОДОВ ЈАЗ ВО ПЛАТИ

За работно место од иста вредност жените земаат 12% пониска плата во однос на мажите.

РАБОТЕН ВЕК

Работниот век на жените во просек трае 12 години пократко од работниот век на мажите.

ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ

Во високото образование во 2019 имало повеќе жени од мажи запишани и дипломирани.

Извор: ДЗС, 2019